Acht hoogtepunten uit het FabLearn programma

2018-09-06

De acht onderdelen in het rijke FabLearn programma van 28 september waar Karien Vermeulen van Waag het meest naar uitkijkt.

Wat kijk ik uit naar FabLearn en de Maker Faire in Eindhoven! 

Nu alle scholen weer gestart zijn, is voor ons het aftellen naar 28 september echt begonnen. Want we hebben niet stil gezeten deze zomer. Samen al onze MakerEducation.nl partners hebben we keihard gewerkt om het programma voor de FabLearn onderwijsconferentie rond te krijgen. En dat is gelukt!

Als ik naar het programma kijk, dan kan ik niet anders dan heel trots worden en kriebels in mijn buik krijgen. Er is een line-up van bijzondere sprekers, van internationaal gerenommeerde namen tot leraren uit eigen land die al jaren pionieren met maakonderwijs. Er zijn 15 creatieve masterclasses waarin je maakonderwijs zelf kunt ervaren en met iets aan de slag gaat dat je de volgende dag in de klas kunt doen. Er zijn meer dan 45 maakonderwijs-aanbieders op de Faire, 9 verschillende break-out sessies gericht op het uitwisselen van ervaringen en gesprek, en paper presentaties waarin onderzoeksresultaten gepresenteerd worden.

Wat een waanzinnige bak met leuke, enthousiaste en inspirerende mensen bij elkaar! Ik verheug me er enorm op om iedereen samen te zien, om met mensen in gesprek te gaan, nieuwe makers te ontmoeten, mij zelf te laten inspireren en om zo veel mogelijk mensen te infecteren met het maakonderwijs-virus.

Hoewel ik met dit lijstje van 'highlights' de rijkheid en hoeveelheid van het programma-aanbod hoe dan ook tekort doe, wil ik toch een paar onderdelen uitlichten waar ik persoonlijk naar uitkijk:

  1. Ik kan niet wachten om tijdens de masterclass van Edwin Dertien op avontuur te gaan met een echte uitvinder en robots te maken door oud speelgoed te hacken en een nieuwe bestemming te geven. Een beetje zoals Simone Giertz, 'the queen of shitty' robots, in het fragment dat Marleen Stikker tijdens Zomergasten liet zien.

  2. En in de masterclass 'High-Low tech' van maakonderwijs-pioniers Per-Ivar Kloen (De Populier en Fabklas) en Jorg Duitsman laten ze zien hoe je zelf elektronische circuits ontwerpt, soldeert en programmeert. Op papier! Met kopertape en de vinylsnijder. Ook ben ik razend nieuwsgierig naar de presentaties van de FabKlas-leerlingen die vertellen wat de FabKlas en maakonderwijs voor hun school en persoonlijke ontwikkeling betekent.

  3. Struinen over de Faire wordt sowieso een feestje! In letterlijk alle stands op de Faire organiseren de maakonderwijs-aanbieders een hands-on inloopworkshop, zodat je niet alleen kunt kijken en je laten inspireren, maar meteen zelf je handen vuil kunt maken en aan de slag kunt. Zo kun je Bibberbeesten maken bij de stand van Slimme Handen, meebouwen aan een modulair kunstobject van bioplastics met GEN.ERATE, mooie borduursels programmeren en maken met de borduurmachine en Turtlestitch, aan de slag met design thinking met Studio Tast, en een robot maken en meedoen aan de Sumo-worstel-robotwedstrijd met Hebocon. En vergeet niet een kijkje te nemen bij het Bibliothekenplein van mobiele makerspaces zoals Frysklab en de Makersbuzz van Cubiss.

  4. We hebben een primeur met de nieuwe interactieve installatie RainMaker van Studio Overvelde. RainMaker is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Bas Overvelde naar zogenoemde metamaterialen. Bas gebruikt origami-technieken om vouwbare prototypen te bouwen die zijn geïnspireerd op natuurlijke fenomenen zoals bijenkorven en kristallen. Hij laat je kennismaken met de wondere wereld van deze nieuwe materialen en maakt de complexiteit ervan zichtbaar, maar toch ook begrijpelijk. Uiteindelijk komt namelijk alles neer op één simpel puzzelstukje. Met dat puzzelstukje bouw je je eigen 3D-bouwwerk dat onderdeel wordt van RainMaker!

  5. Tijdens de presentaties van onderzoekspapers (in het Engels) over maakonderwijs hoop en verwacht ik nieuwe kennis en inzichten op te doen over state of the art onderzoek naar maakonderwijs en de inzet van nieuwe technologieën in de klas. 

  6. Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen van en het gesprek met onze collega’s van de HAN/ iXperium tijdens een van de break-out sessies. Daarin staat de implementatie van maakonderwijs binnen het thema wetenschap en technologie in het primair onderwijs centraal. Ook ben ik erg geïnteresseerd de sessie over 'het Zwolse Cultuureducatiemodel voor Maakonderwijs' die door Kleinkunstig wordt organiseert. Het idee is om dat cultuureducatiemodel op stedelijk niveau toe te passen om maakonderwijs te financieren en ieder kind er toegang toe te geven. Over het schalen van maakonderwijs gesproken!

  7. Natuurlijk verheug ik me ook op de keynotes van Paulo Blikstein van Stanford University/FabLearn en Sylvia Martinez, auteur van de 'maakonderwijsbijbel' Invent to Learn. Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik ze voor het laatst gezien en gesproken heb tijdens FabLearn Denemarken en ik ben altijd weer nieuwsgierig naar nieuwe onderzoeksresultaten en -elementen in hun boeiende verhalen.

  8. De presentatie en performance van Sam Aaron vormt wat mij betreft de knallende afsluiter van de dag. Sam Aaron is de maker van Sonic Pi; een simpele programmeertaal om muziek mee te programmeren. Sam zal een optreden verzorgen waarin hij de muziek live op het podium codeert.  

Helemaal te gek toch? Dat moet je meemaken! Dus hopelijk ontmoeten we elkaar op 28 september in het Klokgebouw in Eindhoven. Voor het volledige programmaoverzicht, kijk je hier.