Masterclasses

Tijdens onze Masterclasses doe je ervaring op en werk je aan manieren om maakonderwijs direct in je lespraktijk te implementeren. Leer bijvoorbeeld de principes van ontwerpend en onderzoekend leren tijdens de NEMO Maakkunde masterclass, doe mee aan het programma van 3D kanjers en Ultimaker, ga creatief programmeren, of leer van Lego Education over playful learning.

Lesmethode Maakkunde door NEMO
NEMO introduceert de lesmethode Maakkunde: hands-on, gericht op wetenschap en technologie, met training op het gebied van ontwerpend én onderzoekend leren. Geloof het of niet, maar kinderen kunnen zelf een simpele stofzuiger maken. Zo wordt technologie verrassend leuk.

Designathon
Designathon Works laat zien hoe je creativiteit van kinderen kunt ontketenen om op een kritische en betekenisvolle wijze grote ontwerp uitdagingen in de wereld aan te gaan. Aan de hand van gebruiksvriendelijke lespakketten - designathons - verzinnen, bouwen en presenteren kinderen oplossingen rondom duurzaamheidsvraagstukken, zoals mobiliteit, voedsel, afval en circulaire economie. Maak zelf mee hoe leuk het is om ideëen in je groep te bedenken en maken.

3D printen met Ultimaker/3Dkanjers
3D printen op een interessante manier inzetten? 3D kanjers laat je zien hoe dat kan!
Creatieve Code legt uit hoe de leerlijn creatief programmeren werkt, die ontwikkelt is voor en door (grote en kleine) kunstenaars. Een speelse combinatie tussen kunst, creativiteit, code en digitale technologie.

Play Learn Change - Lego Education
Play Learn Change verzorgt een Lego Education masterclass waarin “Playful learning” centraal staat. Rolf Hut (o.a. bekend van de Klokhuis studio!) neemt je mee in zijn maakbare wereld. Hij geeft een masterclass waarin je leert hoe je gecompliceerde technische principes kunt uitleggen door leerlingen zelf te laten klooien. Je gaat het zelf meemaken: met een functiegenerator, een scope, metalen plaatjes, sponsen en alu-foil maak je een condensator. Je gaat naar huis met bakken inspiratie en materiaal waarmee je direct aan de slag kan.

Vraag je je af hoe jij dit allemaal moet doen? Gesprekken met andere docenten en het delen van ervaringen helpt! Ook daar is ruimte voor. Onder andere tijdens de masterclass van Creative learning lab van Waag. Daar wordt je op weg geholpen om maak onderwijs een plek in jouw onderwijs te geven. Samen onderzoek je wat je daar voor nodig hebt en wat het oplevert.