Wat is maakonderwijs?

Maakonderwijs is leren (door te) maken. Maakonderwijs is een creatieve manier om van kinderen uitvinders te maken en stimuleert hoofd, handen en hart.

Maakonderwijs gaat over kennisconstructie en stelt ervaren en beleven centraal met een proces van plezier, experiment, falen, doorzetten en samenwerken.
In de afgelopen jaren zijn allerlei moderne technologieën goedkoop en makkelijker beschikbaar geworden. Denk daarbij aan 3D printers en allerhande elektronica, waarmee kinderen, zowel jongens als meisjes, op een laagdrempelige manier kunnen ontwerpen en maken.

Skills
De leerlingen van vandaag, en daarmee de werknemers en burgers van morgen, kunnen deze gereedschappen gebruiken om hun creativiteit te laten ontluiken. Door de verbinding tussen creativiteit en technologie kunnen kinderen zich beter ontwikkelen: kennis wordt meteen toegepast en ingezet voor het maken van dingen die ze aansluit bij zowel intrinsieke motivatie als maatschappelijke uitdagingen. Het levert pioniers op die theoretische en praktische kennis ondernemend kunnen toepassen. Leerlingen die op deze manier “maker” worden, leren ongemerkt en op speelse wijze en worden uitvinders.

Maakonderwijs is:
gericht op kennisconstructie in plaats van kennisoverdracht;
creatief van aard: het spreekt vindingrijkheid, creativiteit en verbeelding aan;
technisch van aard: leren ontwerpen, programmeren, bouwen, verbeteren, 3D-printen, computers bouwen en materialen combineren;
procesgericht: het eindresultaat is minder belangrijk dan het ontwerp- en maakproces;
een kwestie van proberen, vallen en opstaan;
voor iedereen geschikt: jong en oud, denkers en doeners.